2011. november 30., szerda

2011. november 29., kedd

Textiles-papíros koszorú

A karácsonyi ajándékötletek barátok számára fejezetben találtam ezt a jópofa ajándékötletet.

Hozzávalók:
  • szalmakoszorú
  • szalag
  • gombostűk a rögzítéshez
  • karácsonyi kártyák (opcionális)
Koszorú üdvözlőkártyákkal

Szalmakoszorút bevonunk kárpitosok által használt szalaggal, masnit kötünk a tetejére, és készítünk egy akasztót is.
A díszítés el is maradhat, ekkor majd a megajándékozott díszíti tovább a koszorút. Díszként tehetjük rá a karácsonyi kártyákat.
Forrás: http://www.bhg.com/christmas/crafts/handmade-gifts-for-friends/#page=8

2011. november 28., hétfő

A sapkák másik formája - beret

Eddig eléggé hasonló sapkákat mutattam, de azóta megtaláltam két régi "svájci sapkát". Ezeket még nagyon régen kötöttem. Egészen elcsodálkoztam rajtuk:-)

A svájci sapka fazonja hasonlít a beretre. Tulajdonképpen ugyanaz:-) Gyermekkoromban szó sem volt semmiféle barett vagy beretről. Ismertük a svájci sapkát, és hallottunk a baszk sapkáról. Még a nyolcvanas években is baszk sapkaként emlegették. Lényeg, hogy félrecsapott sapkáról van szó.

A kialakulásáról, történetéről nem írok, a wikipédián hosszú cikk olvasható a beretről: http://en.wikipedia.org/wiki/Beret

Az angolt tessék megnézni, akár fordítóval, mert ha a bal oldalon kiválasztjuk a magyar nyelvet, akkor erős meglepetés éri az embert. Rákattintunk, mert magyarul akarjuk olvasni, http://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jcisapka  és itt van a svájci sapka.

Auguste Rodin baszk sapkában a Wikipedian

Mindenesetre leírják, honnan került hozzánk, és hogyan alakult át, meg hol gyártották.

Eddig a tudomány. Horgoltam néhány beret-et. Mert egynél nem lehet megállni. Elkészül az első, valamilyen fonalból, valamilyen tűvel. Jó. De milyen lenne abból a másik fonalból? És mi  van, ha vékonyabb tűvel készül? Hogy nézne ki ebből a másik fonalból? Szóval így lesz az embernek pár napon belül 3 beretje.

Horgolt beret


Szórakoztató elkészíteni, ez jó benne.
Jelzem, a két hónapja elkezdett beret még nem haladt azóta sem. Abban a leírásban az nem tetszik, hogy a pántot külön kell meghorgolni, és rávarrni a tányér részre. Lehet, átalakul a befejezése ilyen egyben horgolt variációra. Akkor legalább elmondhatom, saját tervezés.:-)

Horgolt beret kicsit más nézetből

2011. november 27., vasárnap

Könnyű, hímzett karácsonyi asztalterítő

Végy két lenvászon futót, piros szalagot a hímzéshez, és gyerünk, munkára fel!

Szalaghímzéses karácsonyi futó

Szalaghímzéses futó lesz belőle, piros hópelyhekkel.
Hozzávalók és a pontos leírás is olvasható. A képen a hímzés módja is látszik.


Képkeret termésekből

Találtam egy jópofa képkeretet, elkészítése leírással együtt. Szárazborsó és száraztészta kell hozzá, meg persze kész fotókeret, ragasztó és festék.

Képkeret


Nem szokványos ajándék lesz belőle!
Képkeret készítés leírása a honlapon.
(A linket azért nem írom ki láthatóan, mert valami borzalmasan hosszú, 4 sorban férne el, és elrondítja a blogomat:-))

2011. november 26., szombat

Mit árul el a fonal cimkéje?

A kötőfonalak motringján normál esetben egy helyes kis övecske van. Egy papírszalag, amely sok információt rejt. Legalábbis ebben bízunk. Gyártója válogatja, milyen információt oszt meg velünk.

A fonal összetétele, súlya, és a méterszám rajta van, ahogy a színkód és a gyártáshoz tartozó kód. Ez utóbbit régen parti kódnak mondták, és azt jelentette, mikor, melyik műszakban készült. A lényeg az volt, ugyanolyan színt csak ugyanabban a partiban várhattunk el. Igen, elvileg azonos szín lenne az a bizonyos színkódú szín, de a fonalak sem tökéletesen ugyanolyanok, még ha az összetételük meg is egyezik. Lehet, hogy a festék nem úgy fogta be, vagy nem tudom, lényeg, hogy egy ruhadarabhoz egyszerre szerezzük be a fonalat, lehetőleg ugyanabból a zacskóból. Ez persze ma már szinte lehetetlen, mármint a zacskó egyezése, mert a boltban a fakokba behajigálják a gyönyörű fonalakat, aztán nézzük meg, hogy néznek ki, amikor megvesszük... (Elnézést azoktól a boltosoktól, akik nem így teszik. Sajnos, tapasztalat alapján írom.)

Akkor nézzük a papírt tovább.
Gyártó cég neve, és címe persze természetes, ma már a vonalkóddal együtt.
Piktogramok segítenek eligazodni abban, hogyan lehet tisztítani a fonalat (Az abból készült tárgyakat.)

Az ajánlott tűméret is rajta van, ma úgy tűnik, ugyanakkora kötő- és horgolótűt ajánlanak. Ez érdekes, mert régebben gyakran volt fél szám eltérés a kettő között.

Aztán ott van az is, hogy az ajánlott tűvel kötve egy 10X10 cm-es darab hány szem, és hány sor.
Ez a számoláshoz kell, hogy se túl nagy, se túl kicsi ne legyen a holmi.

Van még egy olyan jelzés is, hogy egy nem túl nagy méretű női pulóverhez kb. hány gramm fonal szükséges. Nem tudom, mostanában nem kötök pulóvert, de régebben 25-30 dkg fonalból kötöttük a pulcsikat, igaz, nem tunika hosszúságban. Azért úgy érzem, a 40-es mérethez 4-es tűvel középvastag fonalból a 45 dkg túlzás. Persze ezt is kiszámolhatjuk a próbakötés alapján.

Képzeljük el, Amerikában kiszámolják, hány méterből, akarom mondani yardból készül a munkadarab. Ott nem a súly a lényeg, hanem a hossz.

Na, végre elérkeztem ahhoz, ami miatt írom a bejegyzést.

Fonal jelzése

A COATS fonalon ott van a másik amerikai jelzés is, hogy ez milyen fonal.
Ezt azoknak jó tudni, akik a netről szoktak beszerezni kötés- vagy horgolásmintát, projekteket.

Itt lehet tanulmányozni a szisztémát: http://www.craftyarncouncil.com/weight.html

Még egy gondolat a fonalon levő övecskéről. Érdemes eltenni, hogy tudjuk, milyen fonalból készültek a dolgaink, és a bevált fonalat tudjuk később is keresni, vagy éppen ellenkezőleg, tudjuk, mit kerüljünk el. Nem utolsó sorban pedig a mosási tájékoztató miatt érdemes megőrizni.

2011. november 25., péntek

Rendhagyó koszorú

Egy mini koszorút mutatok be, ami gombokból készült.
Vidám dísz lehet, és persze segít eltüntetni az összegyűlt, semmire sem használható gombhegyet.



Itt lehet elolvasni, hogyan készül: http://www.favecrafts.com/Decorative-Wreaths/Mini-Button-Wreath/ml/1

Karácsonyfa tésztából

Annyi karácsonyfás bejegyzésem van már, hogy a címben le kellett, hogy lőjem a poént.

Mai óránk anyaga: karácsonyfa készítése száraztésztából.

És azért, hogy ne csak az angol nyelvet gyakoroljuk, háttérbe szorítva azokat, akik iskoláskorukban nem angolul, hanem oroszul tanultak, most orosz nyelven fogunk okulni.

Karácsonyfa masnitésztából
A fa elkészítésének lépései fényképekkel illusztrálva itt találhatók.

2011. november 24., csütörtök

Kötés? Horgolás?

Nem bírom ki, hogy ne írjak erről. Tudom, hogy aki ezt a blogot olvassa, nem tehet a dologról, de hátha olyan is elolvassa, akinek szánom!

A net tele van mindenféle leírással. Is.
Mostanában ontják a kötés és horgolás témában is a cikkeket. A leírásokat is.

Ma már sokadszor találkoztam olyan leírással, ahol az írónak fogalma sem volt róla, miről ír. Nem a leírás készítőjének, hanem annak, aki ama bizonyos oldalon közzétette a cikket.

Egy gyereksapka volt, címében horgolt. Ha a képre ránézünk, máris kiderül, kötött sapka.
Jó-jó, én is elkövettem már olyat, hogy egy tuniszi horgolásról megkérdeztem kötve van-e vagy horgolva, de amiről beszélek, az egy leírás volt. Benne azzal, hogy hány szemet szedünk fel a tűre, hány sima és fordított a passzé. Azért itt már illene tudni mindenkinek, hogy ha sima és fordított szemeket, meg kötőtűket emlegetnek, akkor az nem horgolás.

Divatról szóló cikkekben is folyton művésznék lukacsos, sokat sejtető horgolt ruháiról írnak, aztán megnézzük a képet, és látszik, hogy kötve van.
Kedvelt eladós oldalakon is nyomulnak a kereskedők a horgolt sapkákkal, sálakkal, amikről már messziről látni, hogy patentkötéssel készült, sőt gépi kötésű darabok.

Igaz, létezik horgológép, de nem ruhadarabokat készítenek vele. Tehát, ami horgolt, azt kézzel készítették, de ami kötött, az lehet kézi munka is, de inkább gépi kötés.

A géppel kötött ruhadarabokat szabják, nagyon ritka, hogy olyan kis darabokból készülnek, amiket csak összevarrnak. Géppel kötött holmikat lebontva, soronként lesz 1-1 szép szálunk.

Kézi kötés, horgolás esetén az egész sapka, sál egy darab. Ha pulcsiról van szó, akkor a eleje, háta, ujja, és a többi része 1-1 darabból van. (Amiből 2 van, abból mind a kettő.)

Ha egy görbe végű tűvel látunk valakit döfködni egy kis darab valamibe, és még ráadásul fura mozdulatokkal csavargatja a kezét, és a másik kezén fonal van, amit néha egy gombolyagról lerángat, akkor ez a személy horgol. Nem köt. Lehet, hogy köt, de ismeretséget.

Ha olyat látunk, hogy valaki mindkét kezében valami tűfélével ütemesen hadonászik, egyik kezén meg még fonalat is tart, az az ember köt.

Aki pedig kedvet érez ahhoz, hogy szintén így tudjon hadonászni, az írjon, mert kötés és horgolás órákkal jól el vagyok látva, tudok adni belőlük!:-)

Karácsonyfa papírból

Egészen rákattantam ezekre a karácsonyi ötletekre. Tényleg tonnaszám lehet találni különböző leírásokat. Ezek egy része persze kivitelezhetetlen, esetleg nem a mi világunk a kész mű, de vannak olyanok, amik egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek, és jópofák.

Ilyen ez a kis karácsonyfa is. Mondjuk én egyszínű papírból, esetleg zöldből jobban el tudnám képzelni, akkor legalább valamennyire hasonlítana a karácsonyfára.

Karácsonyfa sodort papírcsíkokból

A leírás képekkel illusztrálva itt található: http://taylordesign.wordpress.com/2008/10/30/curled-paper-christmas-tree-tutorial/

Tehát kell hozzá egy alap, ami lehet papír, és polisztirol is. Az utóbbi esetben nem lehet ragasztópisztollyal ragasztani. Akkor mondjuk kétoldalú ragasztóval lehet ügyeskedni.
Olyan papír kell, aminek mind a két oldala nyomott, vagy egyszínű, nem nyomtatott papír.
A papírt csíkokra kell vágni, és ceruzára feltekerve kis gurigákat készíteni belőle.
Amikor készen van a sok kis guriga, az alján elkezdve, szorosan egymás mellé, fel kell ragasztani az alapra. Soronként haladunk felfelé. A papírokat kötésben tegyük egymás fölé, hogy eltakarják a széleket. Az elkészült fácska tetejére valamilyen "csúcsdíszt" helyezünk el.

A képek magukért beszélnek, lépésről-lépésre illusztrálva van a munkamenet.

Jó munkát!

2011. november 23., szerda

Hógolyó - de nem olyan

Aki szereti a saját készítésű dolgokat, készíthet magának vagy ajándékba hógolyót is:-)
Ez a hógolyó nem hóból van, és nem dobálózni kell vele.
Ez a hógolyó a fürdőbe való.

Hógolyó a fürdőbe


Az elkészítés leírása itt olvasható: http://www.favecrafts.com/Quick-and-Easy-Gifts/Snowballs-for-the-Bath/ml/1

2011. november 22., kedd

Karácsonyfa régi magazinból

Még nem késtünk le semmiről!
Ha nem vittük el a szelektív gyűjtőbe az összes felesleges színes katalógust, magazint, és még nem tüzeltük el, akkor neki is lehet kezdeni.

Ha mégis ilyen sorsra jutottak, még karácsonyig szerezhetünk újakat! Mármint új alapanyagnak valót, biztosan lesz, akinél még van néhány felesleges példány! Legfeljebb hálából neki is hajtogatunk egy karácsonyfát!

A videó arról, hogy készítsünk régi magazinokból karácsonyfát.

Karácsonyfadísz készítése

Egy aránylag egyszerű ötletet találtam karácsonyfadísz készítéséhez.
Nem papírral ragasztják be a gömböket, hanem textillel. Talán egyszerűbb is a kezelése.
Maradék anyagok is jók hozzá, egészen egyedi karácsonyfadíszeink lesznek, ha saját kezűleg készülnek.

A fényképes leírás itt található: http://www.favecrafts.com/Ornaments/Easy-Fabric-Ornaments/ml/1

2011. november 21., hétfő

Adventi koszorú - színek

Adventi koszorút venni, készíteni, birtokolni nagyon divatos dolog. Mindenféle formában, színekben, kiegészítő díszek tömkelegével találkozhatunk.

Sokáig azt hittem, az adventi koszorú piros gyertyákkal az igazi, és persze masnikkal. Aztán egyre több fajta megjelenésével találkoztam.

Néhány éve viszont szakértők szájából hallottam a rádióban, hogy tévúton járunk.
Az igazi adventi koszorú gyertyái nem pirosak, narancsok, fehérek vagy aranyak.

Az eredeti adventi koszorú lila és rózsaszín gyertyákkal büszkélkedik.

Azt régebben is tudtam, hogy a gyertyákat egyesével kell meggyújtani, tehát az első vasárnap egyet, következő héten az előző hetit, plusz egyet, stb. Ennek következtében a gyertyák nem egyforma magasságúak.

Most már azt is tudom, milyen sorrendben kell meggyújtani a gyertyákat.

Első és második héten lila, a harmadikon rózsaszín, a negyediken az utolsó lilát.
A negyedik hétre az első gyertya már szinte teljesen leég.

A gyertyák száma és elhelyezése szabadon választott. Tehát nem kell négynek lennie, lehet több is. A koszorú forma, és a négy oldalon, szemközt történő elhelyezés sem szabály.

Idén például nagyon érdekes, helytakarékos megoldást láttam a piacon.
Kis tálcácskán voltak a gyertyák, egymás mögött elhelyezve. Körül pedig száraz termések, növények. Az egész olyan 15-20 cm hosszú volt. A gyertyák pedig négyszögletesek voltak, téglatest, nem kocka.

Az egész nagyon jól nézett ki, sokkal kisebb helyet foglal el, mint a kerek koszorú. Ja, és nem hullik a fenyő tűlevele, nem szárad ki, vagy nem penészedik meg semmi.
Ráadásul a gyertyák lilás és rózsaszínes színekben tündököltek.

(Fotóm nincs róla, a piacra nem viszem a masinát, elég cipelnivaló van anélkül is.)

2011. november 20., vasárnap

Nem csak adventi koszorúk

Azt hiszem, nálunk a koszorúk ideje az advent. Az év többi részében is lehet koszorúval díszíteni a lakást, bejárati ajtót, vagy akár a kert valamely részét is.

Találtam egy oldalt, ahol nagyon sokféle koszorú készítése le van írva - igaz angolul.


Itt található a cikk: http://www.allfreechristmascrafts.com/Christmas-Wreaths-Crafts/21-Homemade-Christmas-Wreaths-For-Your-Home/ml/1

2011. november 14., hétfő

Egy horgolásminta

November elején volt egy kérdésem, hogy az a bizonyos bordó valami hogyan készült. Nem volt túl sok válasz a kérdésre:-(

Ebben a bejegyzésben van a kérdés: http://cirmi-hobbija.blogspot.com/2011/11/hogyan-keszult.html

Az egyetlen válaszolónak abban igaza volt, hogy horgolásról van szó, de a kérdés igazából nem ez akart volna lenni, csak nehéz úgy kérdezni, hogy a fél válasz ne legyen benne a kérdésben.

Tehát arra kérdeztem volna rá, ha sikerül, hogy konkrétan hogyan kellett bökögetni ahhoz, hogy a fotón látható minta létrejöjjön.

Igen, a válasz az, hogy horgolással készült, ééééésss a lényeg:
rövidpálcákkal készült, mégpedig úgy, hogy csak a rövidpálca hátsó szálába öltöttem bele. A hátsó szálat úgy kell értelmezni, hogy ha felülről tekintek rá a munkára, akkor látom a pálcák felső részét. Itt kell csak a hátsó szálba ölteni. Nem olyan nehéz, ha már megszoktuk.

A végeredmény pedig teljesen olyan lesz, mintha kötöttük volna.

A rövidpálca hátsó szálába öltött rövidpálcák

2011. november 13., vasárnap

Hajpánt

Egy helyes, horgolt hajpánt, virágdísszel.
Horgolt hajpánt fejen

Horgolt hajpánt
A színek az első képen jobbak.

2011. november 12., szombat

Élet a blogon túl - honlapkészítés

A blogolás jó dolog, én is szeretem.
Azért látom a bloggeres blog hátrányait is.
Akármennyire is az én dolgaim kerülnek fel ide a blogra, mégsem az én honlapom ez. Annyiféle szolgáltatás van már, és minden össze van kötve mindennel, hogy az ember már nem is igazán tudja, mit, honnan és hogyan lehet elérni.

Egy kérdés a blogot író olvasókhoz: utoljára mikor lett lementve a teljes blog tartalma?
Mi lenne akkor, ha hirtelen eltűnnének a bejegyzések? Gyorsan vissza lehetne állítani? A képekkel mi a helyzet?

Én igyekszem a képeket külön tárolni, netre mennek, vagy blogban vannak könyvtárakban, és már szükségem is volt erre, mert néhány hónapja innen eltűnt az összes képem. Csak a blogból. A Picasaweben ott voltak, de valahogy megszűnt a kapcsolat a két alkalmazás között. Nagy élmény volt 60 képet visszaszuszakolni.

A bejegyzéseket én is ide írom, közvetlenül, ami jó is, meg rossz is. Jó, mert itt gyorsan megírom, közzéteszem és kész. Rossz, mert nem igazán látom egyben, miről írtam már, illetve előfordult már olyan is, hogy azt hittem, írtam valamiről, de kiderült, hogy nem. Például azért nem, mert éppen volt valamilyen probléma a bloggeren, ami miatt nem mentette az írást. Legalábbis IE alatt nem.

Az Operát sem szereti a Blogger, kerek perec kiírja, nem támogatott böngésző. Pech.

A Chrome a kedvence, nekem annyira nem, és inkább az a gond, hogy pl.  Facebookon én IE alatt vagyok bejelentkezve, így macerás megosztani más böngészővel...

Miért írom le ezeket? Remélem azért van, akit érdekel, és érint.:-)

Tehát kiderül, hogy szükség van egy honlapra, egy olyan honlapra, amin én vagyok az úr.
Igaz, macerásabb, pénzbe is kerül, és az is igaz, ott is lehetnek technikai hibák, bár olyankor legalább reklamálhatok:-)

Végre elérkeztünk a lényeghez!
Kézműveskedek én is, ez látszik. Az nem látszik, hogy több, mint 17 éve igencsak közel állok az informatikához. Nem úgy, hogy a munkahelyemen be vagyok tanítva 3 speciális program kezelésére, másként.
Hátam mögött van 14 év informatika tanítás, szakképzésben, olyan helyeken, ahol informatikai szakmákat oktatnak, illetve oktattak. (A múlt idő más kérdés, az utóbbi években nagyon átalakult a képzési rendszer.)

Multimédia, honlapkészítés, prezentációkészítés, ez az ami itt érdekes lehet.
Készül a honlapom is, ahol különféle szolgáltatásokat ajánlok honlappal rendelkezőknek, vagy olyanoknak, akik most szeretnének saját honlapot. A honlap olvasmányos része itt található.

Pár hónapja hirtelen ráébredtem arra, hogy az évek óta vágyott dolog, mármint egy grafikussal együtt dolgozni, sokkal közelebb van hozzám, mint eddig gondoltam.
Egy általános iskolai volt osztálytársam grafikus. Gyermekkorában is elkápráztatott minket rajzaival. Olvastam is az Iwiw-en már pár éve, hogy grafikus, de ez nekem csak most, ősszel esett le. Jobb későn, mint soha.

A lényeg az, hogy már semmi akadálya annak, hogy névjegy-, logo-, szórólaptervezés ügyben is tudjak segíteni. Névjegyet, szórólapot eddig is készítettem, de egészen más, ha olyan valaki készíti a grafikát, aki tud is rajzolni...

Az informatikai rész egy dolog a honlapkészítéssel kapcsolatban. A másik rész az, hogy keresőbarát legyen, a keresőoptimalizálást is észre lehessen venni rajta, és persze az, hogy marketingötletek is legyenek, az egész koncepciót egyben tudjuk kezelni.

Az utóbbi években foglalkozok keresőmarketinggel, és hasonló dolgokkal is. Szerencsére marketinget - ami igaz, hogy nem az internetes változat volt, - többször tanultam is, és tanítottam is.

Összefoglalva:
  • Honlapkészítést vállalok kézművesek számára.
  • A grafikusi háttérnek köszönhetően logo, egyéni háttérképek, akár Twitterre is, különféle díszítő képek, fejlécek, stb. készítése is a szolgáltatásokhoz tartozik.
  • Ezen kívül tanácsadás, marketingkérdésekben, abban, mit kéne, hogyan kéne, hol és miért, annak érdekében, hogy a honlap ne csak az elkészült munkák kirakata legyen, mindenféle cél nélkül.
  • Olyanok számára készítek honlapot, akik üzletileg foglalkoznak, vagy foglalkoznának a kézműveskedéssel.
  • Ha szükség van rá, vállalkozási tanácsokkal is ellátjuk ügyfeleinket.
Kézművesek számára egy ajánlatot is lehet találni a honlapon: http://web-lap-keszites.net/honlapkeszites-kezmuveseknek/. Itt részletesebben le van írva, mit is jelent ez az ajánlat.

Ha még mindig kevés az információ, akkor a studio at web-lap-keszites pont net címre küldött levélben, vagy a honlapon található űrlapon keresztül lehet kérdéseket feltenni, érdeklődni, véleményt mondani.

És, hogy ne feledjem el, a Facebookon is megjelent az oldalunk.
Egyelőre még ilyen macerás címen: https://www.facebook.com/pages/Mircast%C3%BAdi%C3%B3/252062228158610

2011. november 10., csütörtök

Kötött nyaklánc

Nagyon jópofa ez a nyaklánc. Nem tudom, azért nem hordanám, bár nagyon jópofának tartom.
Kötve van, szerintem állati könnyű a minta, csak meg kell nézni a képeket róla.



http://www.anniesattic.com/detail.html?code=RAK0352&source=L2KTHU

2011. november 8., kedd

Angyalkák

Az idén sikerült angyalszárnyat vennem, a fém köztesre gondolok.

Most jutott eszembe, hogy idén már láttam angyalszárnyat, méghozzá a Tesco-ban, a karácsonyi osztályon. Jelzem, nagyon szép volt az a rész, még nem teljesen volt kész, amikor ott jártam, és főleg, még nem volt meghirdetve, ezért vevők csak lézengtek ott.
Szín szerint voltak osztályozva a karácsonyfadíszek, boák, papírok, meg mindenféle karácsonyi kellék. Hatalmas választékban, és szerintem igazán szépen elrendezve.
Műfenyőből is volt legalább 10 féle, meg lehetett nézni rendesen, hogy milyenek.

Szóval, itt láttam egy részen angyalos dolgokat is. Többek között fehér angyalszárnyakat. Tudom, ez nem újdonság, mert pár éve hallottam, hogy valaki ilyeneket vett, de akkor azt nehezen tudta beszerezni.

Visszatérve a fém köztesre: most már van 2 angyalkás mobildíszem is. Jó játék ezeket a kis díszeket megtervezni, próbálgatni hozzá a gyöngyöket, melyikkel hogy fog kinézni.
Azért voltak nehézségek. A maradék(?) gyöngyöket használtam, így nehéz volt a színeket összepárosítani. Láttam, kis glória szerűt is tesznek sokszor a fejére, nekem ez csak gyöngykupakból sikerült, mert ami igazán jó lett volna, színben nem passzolt.

Íme, a végeredmény:

Angyalkás mobildíszek

2011. november 7., hétfő

Csillogó díszek

Megtaláltam a fémes cérnát. Még régebben vettem egy spulni cérnát, aranylurex. Nagyon vékony, és arra való, hogy hozzáfogjuk egy másik szálhoz horgoláskor.
Az az egyetlen gond vele, hogy elég kellemetlen a munka vele, mert nem elég, hogy a horgolócérna leugrik a tűről, ez a szál meg még igazodni sem akar a másik szálhoz, meg a tűhöz. De nem menekül!

Díszek fémszállal


Készült néhány kicsi dísz aranyszállal, így bármelyik helyt tud állni a karácsonyfán, még a csillogási versenyben is.

2011. november 5., szombat

Kitűző is lehet

A kék fonalból variáltam egy újabb "virágot".
Nem teljesen kör, az egyik oldala egyenes. Igaz, a többi része is eltér az előző két virágtól, tehát ez egy új kreálmány. (új szó)

Kék, horgolt kitűző

Amikor horgoltam, arra gondoltam, ez olyan kis helyes, ami lehetne akár kitűző is. Egy kis pólóra, vagy valami hasonlóra. Blézerre, kabátra nem, ahhoz túl vékony és kicsi.

Nagyon tetszik ez a kék. A képen jól látszik a szín, ez bizony Navy Blue.

2011. november 4., péntek

Horgolt dísz

Nagyon szép kék horgolócérnám van. Jó vastag, 2-2 1/2-es tűvel lehet horgolni.

Készítettem belőle néhány kis csillagot vagy virágot? Nem tudom, minek nevezzem.
Az első 3 egyszerű, csak a kék fonal, a másik kettő viszont ugyanazzal a mintával készült, de a pikókba beletettem 1-1 szem gyöngyöt is.

Kék virágocska
Párban vannak
Szerintem jópofa lett.

2011. november 3., csütörtök

Szobai cipő

Na jó, lehet, hogy túlzás ezt mondani róla, de mégis ez a funkciója.
Készítettem pusztán kíváncsiságból egy tutyit/mamuszt/szobacipőt.

Szobacipő

Annyira nem is lett rossz:-)
Meglepő, de tényleg meleg.

Szobacipő párban

Mire lehet használni?
Szerintem arra jó, hogy a tévé előtt ülve melegítse a lábat.
Szőnyegen lehet vele sétálni, vagy a fűtött szobában parkettán.

Mire nem jó?
Olyan helyiségekben járkálni benne, ahol vizes lehet a padló/kő/linóleum/járólap.

Viszont olyan jól kitaláltam neki egy funkciót. Lehet vendégpapucs is. Télen nálunk is leveszik a vizes csizmát, cipőt a vendégek. Száraz időben hevesen tiltakozom, amikor le akarják venni a cipőt.:-) Én nem szeretem, ha mezítláb vannak, lehet azért, mert én sem szeretek idegen helyen harisnyában járkálni. (Mindig az jut eszembe, milyen gáz lenne, ha éppen aznap lyukadna ki a harisnyám orra. És van olyan cipőm, aminek segítségével meg tudom oldani az egyszer használatos harisnya kérdését.)
Egy ilyen vendégcipővel meg az ezek a balesetek diszkréten elfedhetők.:-)

Legközelebb az orr része nem lesz ilyen nagy. Sok variációban el lehet készíteni. Ezt próbadarabnak szántam, mondjuk úgy maradék fonalakból készült. Egyébként vékony fonal 4 szála, a díszítés meg nagyon vastag fonal, de kellett egy kis szín, hogy feldobja.


2011. november 2., szerda

Hogyan készült?

Itt van két kép.

Egyik kép

Másik kép


A kérdés az, hogyan készült a két darab?


Megfejtéseket kommentben kérem, vagy ha nem engedi, (én pl. általában nem tudok kommentelni sehol) akkor Facebook oldalamon az üzenőfalra írva, vagy ahogy sikerül!

Aprópénznek

A szemüvegtok és a telefontok most már valóban nem panaszkodhat. Társat kaptak.
Bordó, horgolt család
Tehát legalul a szemüvegtok látható, azon a mobiltok, majd pedig egy kis pirinyó tokocska, amiben aprópénzt tarthatunk. Egy keveset.
Itt látható egyedül is, a képen nem látszik, mennyire kicsi.
Horgolt pénztartó
A tartó akkora, hogy belefér a 200 Ft-os is.

2011. november 1., kedd

Mérföldkő

Ünnepélyesen bejelentem, hogy a mai napon, nem túl régen, a Blogger saját statisztikája szerint átléptem a 20.000 (húszezer) oldalmegjelenítést.

Az Analytics szerint ma már a 20.636-on is túl vagyunk. Azért nem tudni pontosan, mert a mai megtekintések késleltetve jelennek meg.
Igaz, a Blogger statisztika szerint a bordó mobiltokra eddig 48 olvasó volt kíváncsi, hosszas nyomozás után is csak ötöt mutatott az Analytics.
Szóval nem veszek mérget a statisztikákra:-)

Köszönöm az érdeklődést, és hajrá, a mielőbbi 25.000 felé!:-)

Köszönetképpen egy régi, még be nem mutatott projekt.

Karácsonyfadísz
(Már nem is egyszer volt szerencséje díszíteni a fát!)

Update!
Most látom, ez egyben a 200. bejegyzés! Akkor nekem meg hajrá a 250. bejegyzés felé!

Halloween projekt

Igaz, kicsit elkéstem a projekt bemutatásával, de majd jövőre:-)



http://cs.jewelrymakingmagazines.com/BAJCS/blogs/beadandbutton/archive/2011/10/17/new-free-project-for-halloween.aspx

Egy pár? Fél pár?

Nem kell kétségbe esni, ha csak egy darab van valamiből!
Karácsonyi inspiráció


http://www.fusionbeads.com/inspiration/inspiration_detail.php?ipid=2788