2010. július 27., kedd

Elegáns nyaklánc

Mit nevezek elegáns nyakláncnak? Nem arany és ezüstékszerre gondolok, hanem szép gyöngyökből fűzöttekre. Egyforma méretű, nagy gyöngyszemekből készültekre. Az az igazi, régi, fonalra fűzött, szép csatos gyöngysor.
Mitől szépek és elegánsak? Attól, hogy nem csak felfűzzük a gyöngyszemeket egy gyöngyfűző szálra, hanem hogy a gyöngyök közé csomókat készítünk. Így a gyöngyök nem csúszkálnak a szálon, és ha elszakad, nem is gurul a sok gyöngy szerteszét.
Régen így készültek a gyöngysorok akkor is, ha nem igaziak voltak. Mostanában szerencsére ismét divatba jön. Gyöngyszemeket, ásványgyöngyöket, vagy kristálygyöngyöket is fűzhetünk úgy, hogy a dupla szálon minden gyöngy után csomót készítünk. Azért ajánlatos kipróbálni, hogy a gyöngy átmegy-e a csomón. Ha igen, vastagabb szál, vagy több szálra való fűzés a megoldás.
Ez a fajta fűzés csak fonallal történhet. Tehát a most divatosnak mondott, vagy inkább egyszerűbben készíthető drótra, damilra, drótos damilra nem. Szerintem egyébként egy gyöngysor akkor simul igazán a nyakunkba, ha puha szálra van fűzve, tehát gyöngyfűzésre alkalmas cérna, bőrvarró cérna, esetleg hímzőfonal az alapja.
Meglepve láttam egy régi, elszakadt gyöngysoron, hogy varrócérnára fűzték. Megszámoltam, 10 szál cérna volt. Persze, a mai és a régi cérnákat, anyagokat nem hasonlíthatjuk össze, de mégis jó tudni, nem kell sok pénzért megvenni a speciális fűzőszálakat, az erős cérna több szálasan használva is megfelelő lesz. Természetesen a gyöngy mérete és a fűzés módja mondja majd meg, milyen fűzőszálat alkalmazhatunk.
A példabeli nagyszemű gyöngyöknél beválhat a több szálra való fűzés.
Érdemes kipróbálni egy ilyen nyaklánc elkészítését. Ha pedig olyan hosszúságúra készítjük, hogy befér a fejünk, megspórolhatjuk a csat felszerelésével, rögzítésével járó munkát.

2 megjegyzés: