2019. szeptember 17., kedd

Keresztben kötött meleg, téli sapka

Miután olyan ügyesen külön blogba vittem a makramét és a horgolást, sőt ott a sapkát még külön, már erre a blogra nem maradt energiám.

Keresztben kötött sapka

Most viszont épp azon tipródtam, hogy a kötött sapkákat hol fogom én mutogatni meg leírni, mert a horgolt sapkásban mégiscsak furcsa lenne.

Szóval lesz itt egy kis élet most már!

Találtam egy sapkafazont már tavaly télen. Nagyon megtetszett, vastag fonalból szép, és ahogy láttam, az oroszoknál ez rettentően menő. Lehet, máshol is, de ugye én horgolásban nyomulok, nem követem a kötött holmikat.

A sapka fazonja egyszerű, de többféleképpen lehet viselni. Nem kíván pompont sem, sőt, a minta, a fazon egyaránt lehetővé teszi, hogy akár férfi, akár nő számára elkészítsük. 

A sapka érdekessége az, hogy keresztben kötjük. Vagy hosszában. Nézőpont kérdése az egész.
Általában homloktól fejtetőig vagy fordítva haladunk, itt nem. Ennél a sapkánál a sapka magasságát kötjük soronként, és a fejbőségnek megfelelő hosszúságot. Utána összevarrás következik.

Kicsit hosszabbra kötve alja felhajtható

Az egészben a slusszpoén az, hogy a sapka tetejét nem kell összehúzni, hanem szépen ki fog feküdni.
Persze lehet, hogy aki gyakran köt sapkát már évek óta birtokában van a tudásnak, csak nekem volt ez újdonság, de én eddig általában a top-down vagy bottom-up kötést használtam, ezt a side-to-side jellegűt nem. Ugye milyen szépen ki tudtam fejezni nem magyarul? :-)

A vastag fonal miatt különösen szimpatikus volt az, hogy csak 22, igen, huszonkettő szemmel kell kötni. Igaz, ez nem lesz túl hosszú sapka, de a méret függ a konkrét fonaltól és a tűmérettől.  (A rózsaszínes és a szürke sapka 22 szemes.)

Személyes kedvencem az Alize Superlana Maxi fonal, amiből már elég sok sapkát horgoltam, meg sálat, nyakmelegítőt, sőt egy pulóvert is, ja, azt kötöttem, de horgoltam takarót is belőle. 9-10 mm-es tűvel lehet dolgozni vele.

Akkor álljon itt, hogy is készül ez a sapka.


Tudnivalók a sapka kötéséhez


Ahogy látni elég, ha valaki ismeri a sima szemeket, hiszen lustakötéssel készül. Szélszeme van is, meg nincs is. 
A sorok végén simán lekötjük a szemet, majd a sor elején a fonalat hátul tartva a szemet elölről leemeljük, és a szálat picit meghúzzuk. Így egy érdekes farkasfogmintát kapunk a kötés szélén. 
Ezt a fajta sorvéget csak az egyik oldalon kell készíteni, azon, ami a sapka alja lesz.

Egy viselési mód

A felső szélén egy újabb dologgal kell megismerkedni. A teker-fordullal leírható műveletről van szó.
Ezt a következőképpen csináljuk:
A szálat a szem elé téve fordítottan leemeljük a szemet. A szálat hátra tesszük, majd a bal tűre visszaemeljük a szemet. Ekkor a szálat ismét előrehozzuk, és megfordítjuk a munkát.
Ennek egy változata az, amikor a fordítás előtti utolsó műveletet, a szál előre vételét elhagyjuk, és a szálat a fordulás után  hátratesszük. (hiszen simát akarunk kötni)

Remélem érthetően írtam le.
Ezek után már rövidebb lesz a sapka leírása.

Keresztben kötött meleg, téli sapka


22 szemet felszedünk a tűre, lazán, az sem gond, ha két tűre szedjük. Arra ügyelj, hogy maradjon egy kb 15-20 cm-es farkinca a szemek felszedése után, eszedbe ne jusson levágni vagy bármit tenni vele.

1. sor: első szemet leemeljük, 21 sima
2. sor első szemet leemeljük, 18 sima, amikor már csak 3 szem van a bal tűn, a következő szemnél a teker-fordult kötjük
3. sor: végig sima
4. sor: első szemet leemeljük, 16 sima, amikor már csak 5 szem van a bal tűn, a következő szemnél a teker-fordult kötjük
5. sor: végig sima
6. sor: első szemet leemeljük, 14 sima, amikor már csak 7 szem van a bal tűn, a következő szemnél a teker-fordult kötjük
7.  sor: végig sima
8. sor: első szemet leemeljük, 20 sima, (most végigkötöttük a sort) 1 szemünk maradt, ezzel eljátsszuk a teker-fordult.
9. sor: végig sima
A 2.-9. sort ismételjük addig, amíg el nem értük a szükséges bőséget.

Annak megállapítása, mekkora a szükséges bőség, próbával lehetséges. Ne akkorára kösd, amekkora fejre szánod! A lustakötés, pláne, ha lazán van kötve, mindként irányban rugalmas. 
Én kicsit kihúzva mértem a fejemhez.

Szemből, felhajtott széllel

Amikor elérted a szükséges bőséget, ügyelve arra, hogy az utolsó sorod a tizedik legyen, a következő sorban lekötöd a szemeket. Lazán. Az utolsó két szemet nem kötöd le, amikor két hurok van a tűn, a bal tűre teszed a jobb tűn levő szemet, és úgy húzod át egymáson a két szemet, hogy a tűn levő utolsó szemen húzod át a másodikat. Ezután a fonalat, hosszú szálat hagyva az összevarrásra, elvágod, a maradék egy hurkon áthúzod a szálat.

Ha hosszabb, így néz ki


Összevarrás


A sapka tetején van két hosszú szálvéged, és legnagyobb örömünkre ott igen kevés hurok van. Ezért a két szálvéget könnyű összekötni. Szorosan kösd össze, dupla csomóval, így már a sapka teteje készen is lesz.
A szimpatikusabb (megfelelően hosszú) szállal a sapka oldalát összevarrod, összehorgolod, a számodra legkedveltebb, legszebbnek tartott, vagy általad ismert módon.

Egy csokor sapka

Én több sapkát kötöttem így, és többféle összevarrást próbáltam ki.  Függ a fonaltól is, melyiken mennyire látszik, és mennyire lesz szép egyik vagy másik módszer, a végén úgy döntöttem, az általam már sok évtizede használt és kedvelt módon, színéről varrom össze ugyanúgy, ahogy a pulóverek oldalát is szoktam, szélszembe öltve. Itt a kezdősor, és a leláncolás szemeit tekintettem szélszemnek. Ekkor látszik az összevarrás, de csak a fonákján, az öltések nem, csak a pici varrásszélesség. A színén láthatatlan.

Az utolsó képen balra lent, valamint a felső kisebb sapka Bravo Big fonalból készült, 10 mm-es tűvel.

A sapka elkészítéséhez valóban elegendő 2 óra, ha vastag a fonalad, és legalább 9 mm-es tűvel dolgozol, és nem ma tanulod, hogy kell kötni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése