2011. augusztus 16., kedd

Árakról

Akik csak vásárlói a kézműves termékeknek, most lapozzanak tovább, mert nekik nem biztos, hogy tetszeni fog az írás.

Azokhoz szólok, akik hobbiból vagy vállalkozásként készítenek kézműves termékeket, amiket el is adnak.Most, hogy a vásárlók elmentek, beszélhetünk az árakról!
Ne add szinte ingyen a munkád!

Mi a szinte ingyen? Úgy érzem, ma már amit 400 Ft adsz el, és magad készítetted, megvetted hozzá az anyagokat, eszközöket, szerszámokat, stb. azt ingyen adod.
Ha nem hiszed, vegyél elő egy papírt, ceruzát, és számolj!
Ingyen volt a fonal, gyöngy, drót, vagy bármi más?
Ingyen adták a különféle tűket, ollókat, fogókat?
Elgondoltad a terméket, és mire kinyitottad a szemed már készen is volt, vagy dolgoztál vele?

Tehát a papírra felírod azt, miből mennyit használtál el, és ez mennyibe került.
Mennyi munkaidőt fordítottál az elkészítésre. Ha vállalkozó vagy, kiszámolod, hogy a minimálbér és járulékai milyen órabért adnak, és ezzel számolsz. Legalább.
Hú, még pluszban vagy? De jó!

Számoltál a szerszámok beszerzési árával? Áram? Könyvek, tanfolyamok? Honlapod, blogod készítése? Termékek fotózása, feltöltése, csomagolóanyag, postára adás időigénye?
Hogy ezeket nem lehet hozzáadni?

Egyszerűsítsük akkor a dolgot!

Tudod mennyibe kerültek a hozzávalók. Ezt szorozd be néggyel.
Add hozzá a munkád költségét.
Nem mondunk sokat, 10%-ot adj hozzá rezsiként, amiben a szerszámok, áram, minden benne van.
Összeadtad?
Ehhez adj hozzá egy szerény nyereséget, hiszen nem azért dolgozol, hogy éhen halj belőle.
Ha megvan, akkor már látod, mi az árad. Az olyan ár, amiben még nem vetted figyelembe az eladás költségét.

Feltöltöd a Meskára 30 Ft-ért. Amikor eladod, 4 % a jutalék.

Komolyan mondod, hogy a Meskán árult 400 Ft-os kézműves termékeddel akár egy fillér jövedelmed
is keletkezik?

Számoljunk csak!
Eladod 400-ért. Hurrá. Jó üzlet volt. A 400 nem is 400, mert 30 a feltöltés, és 4% az eladási jutalék, az összesen 46. 400-46=354. Tehát 354 Ft, mire eladod.

Minimálbér, ha középfokú végzettséget igénylő a tevékenységed: 94.000 Ft. 27% járulékot fizetsz utána, mint munkáltató.
Tehát nem 94 ezerrel számolsz, hanem 94.000*127%=119.380, vagyis egyszerűbben 120 ezerrel.
Ekkor még nem is számoltunk a helyi iparűzési adóval, ami vagy van, van nincs, de pl. Budapesten 2%, az árbevételed után.

Egy hónapban számoljunk átlagban 21 munkanappal, napi 8 órás munkaidővel. Az összesen 168 óra.
Nézzük, mennyi a minimálbér órabére. 120.000/168=714 Ft.

Egy órában 60 perc van. Percenként a munkaidő 11,90 Ft, ezt kerekítsük 12-re. Az eltérés attól, ha nem kerekítettem volna 120 ezerre, 10 fillér, amit szintén felfelé kerekítettünk volna forintra.

Tehát, ha 10 perc alatt összerittyentesz egy valamit, annak a munkabére 120 Ft. Tíz perc alatt milyen kézműves terméket készítesz el attól kezdve, hogy kikészíted a hozzávalókat, addig, hogy csomagolásába helyezed, persze a fotózás után?

Elárulom, semmilyet. Ha kézműves terméknek nevezed azt, amikor 3 kész alkatrészt egy ragasztópisztollyal összeragasztasz, akkor talán készen vagy.
De egy akármilyen pici virág horgolása, egy egészen egyszerű gyöngysor felfűzése és szerelékkel való ellátása ennél több időt vesz igénybe.

Nem ragozom tovább, lényeg, nem tömegtermelés folyik, amikor sorozatban ugyanazt elő lehet állítani. Ha nem "raktárra" készíted a dolgokat, akkor nem napi 8 órában gyártod a termékeket.
Ugye el is kell adni őket!

Itt a gyártásról volt eddig csak szó, de az internetes értékesítéshez egy csomó más dolog is hozzátartozik.

Például a fényképek készítése.  Ha nem az igénytelen, homályos, mobillal készült képet akarod feltenni, akkor kell egy normális fényképezőgép, és egy program, amivel legalább a kívánalmaknak megfelelő méretűvé teszed a képet. (A program lehet ingyenes, de neked kell vele dolgoznod, ami megint idő.)
Ezért számítógépednek is lennie kell, és persze az internet előfizetés is szükséges.

Vagy a másik példa a csomagolás. Csomagolásra senki sem mer plusz költséget felszámolni, de egy buborékos boríték nem 1-2 Ft-ba kerül.

Sajnos, mire mindent kiszámolunk, rájövünk, a kézműves munkából nehéz megélni, majdnem lehetetlen.

Annak, akinek van főállása, nem jelent terhet a minimális járulékfizetés, ezért ők úgy gondolják, minden fillér, amit kapnak a termékért, talált pénz. Sokan úgy fogják fel, szórakoznak, és milyen jó, hogy zsebpénzt keresnek vele.

Igazából nem várok el senkitől sem szolidaritást a vállalkozókkal kapcsolatban, mert aki nem volt soha vállalkozó, és ha esik, ha fúj, megkapja a mégoly kevés fix fizetését is, annak hiába magyarázom, hogy a vállalkozó minden hónapban megküzd minden fillérért, és minden hónapban a nulláról kezdi.

Azt viszont senki sem tudhatja, mikor lesz belőle mégis vállalkozó, amikor neki is számolnia kell.

Hidd el, hogy ha ma 400 Ft-ért adod a termékedet, akkor holnap és holnapután a vásárlóid nem fogják érteni, miért emelted fel duplájára az áraidat.

Vagy mondjam úgy, nem lenne jobb a 400 Ft helyett neked is 800 Ft-ot kapni a termékedért?:-)

Még hosszan tudnék írni arról, mit és hogyan kell vagy kellene figyelembe venni, és milyen akadályai vannak annak, hogy elkérjük valóban a munkánkkal arányos árat egy-egy termékért.

Azt hiszem, nem csak a magam nevében mondom, hogy legalább nézzetek körül, és ne vigyétek le a béka popója alá a kézműves termékek árát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése