2011. május 7., szombat

Blokkolás - mi ez?

Mostanában többször találkoztam ezzel a kifejezéssel, és megvallom, az első néhány alkalommal még csak rá se tudtam jönni, mire gondolnak. Valahogy úgy lehetett érteni, hogy mintaegységeket készítenek.
Aztán már egyáltalán nem értettem, miért utálják, de több helyen annyit tudtam meg, hogy jaj a blokkolást, azt annyira nem szeretem.

Nem vagyok mai csibe, de én soha nem hallottam ezt a kifejezést kézimunkával kapcsolatban.

Gondoltam, közös barátunkhoz fordulok, hátha van válasz. Adott is jó sokat. Ebből először is megtudtam, nem vagyok hátrányos helyzetű, mert rajtam kívül is sokan ezt kérdezik, mi a manó az a blokkolás.

Aztán végre valahol válasz is volt rá.

Azt hívják egyes helyeken blokkolásnak, amikor a kész kézimunkát benedvesítve formára igazítva megszárítják. Azt még nem sikerült kitalálnom, hogy ebbe a kifeszítést beleértik-e.

Amikor elolvastam, akkor én is rájöttem, nem maradtam le semmiről, hiszen ez megszokott munkaművelet, de régebben ezt egyszerűen leírták, hogy mit kell tenni.
Tehát a kész csipkét benedvesítjük, és vasalódeszkára helyezett törölközőre fektetve formára igazítva gombostűkkel rögzítjük, letakarjuk, és hagyjuk megszáradni.

Ami már majdnem a spannolás. Így még mindig jobban értettem volna.
Emlékszik még valaki a spannolásra?
Amikor a kimosott függönyt nagy keretekre rögzítették, minden oldalán, és így hagyták megszáradni? Ez persze ma már a műszálas anyagoknál nem szükséges, hiszen hamar kicsöpög belőle a víz, és nedvesen rakhatjuk is fel. Aki meg automata mosógépben mossa, még a kicsöpögéssel sem foglalkozik, mehet is a helyére.
Mondjuk ez a mi függönyeinkre igaz, a ma nagyon divatos organzáról nem tudok mit mondani, nem tudom, mosáskor hogyan viselkedik.

Azt megállapítottam ismét, hogy nem mindegy, milyen szöveg összefüggésben alkalmazunk egy kifejezést. Blokkolás, hát nekem először az jutott róla eszembe, hogy a levelek blokkolása. Az autós variációt már csak olvastam, hogy a boltban történő blokkolást, vagy a gyárkapunál történőt ne is említsem. A foltvarrásban is blokkokat készítenek. Most ennyi jutott eszembe hirtelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése