2012. június 7., csütörtök

Az egyik kedvenc rózsám

Bemutatom egyik kedvenc rózsámat. Egy nagyon régi tő hozza még mindig nagyon szorgalmasan sárga virágait. Meg kell jegyeznem, hogy ez a rózsa a legnépszerűbb és a legkelendőbb fajta is egyben.

Rózsabimbó

Már gyermekkoromban tudtam, hogy a rózsa neve Béke. Most, hogy már könnyű minden információhoz hozzájutni, utánanéztem a rózsánknak.

Ennek bizony van története. A Wikipedia-ban saját cikke van!
Ezen az oldalon volt egy link, melyet követve, eljutottam erre az oldalra: http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=2203

Ez utóbbi oldal arra való, hogy segítsen információkat megtalálni. Szép kis leírás van a rózsánkról.
A neve is érdekes, főleg azért, hogy honnan kapta.

De előbb a rózsáról néhány információ:

Yellow blend Hybrid Tea - Igen, ezt tudtuk eddig is, tearózsa, méghozzá hibrid.
Regisztrálása a Peace néven történt, és kiállításokon is ezt viseli.

Francis Meilland a nemesítője, aki Franciaországban, 1935-ben nemesítette.
Kiskereskedelmi forgalomba kerülésekor (1945) Franciaországban a 'Madame A. Meilland' nevet kapta.

Az USA-ban 1945-ben Peace néven került be a rózsakatalógusba.

Hogy néz ki?
Egy igazi Béke rózsa

Sárga virágai vannak, a szirmok széle rózsaszín. Nagyon kellemes illata van, virágai nagyok, kb. 15 cm átmérőjűek. Egész nyáron virágzik. A bokor 120-200 cm közötti magasságú, és majdnem 1 méter széles.

Akkor a történelem

1939 júniusában Lyonban nemzetközi rózsakonferencia volt. Amikor a Meilland céghez értek a látogatók, azonnal észrevették ezt a csodás virágú rózsát.
Néhány hónappal később Franciaországot megszállták, és ekkor Francis Meilland több országba is küldött a rózsából szemzőanyagot. Így került Törökországba, Németországba, Olaszországba, és az USA-ba.

Amikor Robert Pyle, a Conard-Pyle cégnél megkapta a rózsát, szaporítani és termeszteni kezdte, majd elküldte az American Rose Society-hez tesztelésre.

1944-ben Franciaország felszabadult, ekkor Pyle írt Meillandnak, kifejtve, hogy azt tervezte, a háború végén mutatja be a rózsát a nyilvánosságnak. Ő választotta a Peace nevet a rózsa számára, és a névadó ünnepség a Pacific Rose Society éves kiállításán volt, 1945. április 29-én. Ez volt Berlin elestének napja.

Egy rózsaszál
Ugyanebben az évben Dr. Ray Allen, a The American Rose Society titkára, az Egyesült Nemzetek Szervezetének alakuló ülésére, San Franciscóba, mind a 49 delegációnak küldött 1-1 szál, hosszú szárú "Béke" rózsát a következő megjegyzéssel: "Remélem, hogy a "Béke" rózsa befolyásolni fogja a férfiak gondolatait az örök világbékéért. "


Share/Bookmark

1 megjegyzés:

  1. Ilyesmi nyílt nagymamám szülői házának udvarán is, csak annak a rózsaszínje a szélén kicsit erősebb és nagyobb volt.

    A dédmamám oltotta egy vadrózsatőre két másik színnel (fehér és ciklámen). Kár, hogy azt se mentettük ki a házból, mikor eladták. :o(

    VálaszTörlés