2010. december 20., hétfő

Kezdőkészletek

Az előző bejegyzésben ígértem a kézimunka kezdőkészletek összeállításához az ötleteket.
Nagyobb körítés nélkül lássuk a lényeget:

Hímzés
Hímzésre alkalmas anyag: Aida, napszövet, hímezhető csíkok, előnyomott kézimunka.
Egy darab előnyomott, vagy legfeljebb 1 méter hímezni való anyag. Ha Aidát, napszövetet veszünk, akkor valamilyen kezdőknek való mintafüzetet is szerezzünk be.
A kiválasztott anyaghoz való hímzőfonal. Ez lehet perlé, vagy osztott hímző. A magyaros, tehát kalocsai, sárközi, stb mintákat perlével szokták varrni. Keresztszemeshez is jó a perlé, ma szinte csak az osztott hímzőt írják az újságokban.
Szálbehúzáshoz Aidára jobb a vastagabb fonal, ez lehet valamilyen középvastag akrilfonal. Ha nem értünk hozzá, inkább ne kísérletezzünk ezzel.
A teljesen kész, előrecsomagolt készletek is nagy választékban kaphatók, azok egy munka elkészítéséhez tartalmaznak mindent, a tűig bezárólag, esetleg képkerettel, aranyáron.
Szerintem ezek csak arra jók, hogy az ember érezze, mennyire nem tudja majd megcsinálni a képen látható csodát.

Kötés
Fonal, kötőtű, könyv vagy folyóirat, amiből a kötés alapjait megtanulhatja a megajándékozott.
A fonal legyen vastagabb fajta, szép, színes, a megajándékozott kedvenc színeiből választva. Mennyisége mondjuk egy sálra, sapkára való. Elég 20 dekagramm.

Horgolás
Vastagabb horgolócérna, hozzá illő tű, leírás. Horgolócérnából egy gombolyag bőven elég.
Ha ruhadarabra gondolunk, akkor a sapka, sál itt is a cél, vastagabb fonal, vastagabb tű, leírás.

Gyöngyfűzés
Nagyobb méretű, nem méregdrága gyöngy; damil vagy gyöngyfűző szál, esetleg fülbevaló akasztó, nyaklánckapocs. Gyöngyből kis kiszerelés, több szín, néhány nagyobb gyöngy, gyöngyfűző szálból pár méter. Ez utóbbi kapható 5 méteres kiszerelésben. Ha nincs ilyesmi, a poliészter cérna is jó, a gyöngyhöz illő színben. Szintén a kisebb spulnival.
Leírás, kis kiadvány a kezdeti lépésekhez.

Üvegfestés
Üvegfesték, amihez  nem kell hígító, 3 színben. Piros, sárga, kék. A többit majd kikeveri. Ecsetek, az iskolai ecsetkészlet is jó erre a célra, esetleg kis ecsettál, és persze pár darab díszítetlen olcsó üvegtárgy. Az IKEA árukészlete remek a megfelelő tál, pohár, tányér megtalálására. Otthon is vadászhatunk üveg vagy kőedény tárgyakat erre a célra. Leírás, kiadvány az első lépésekhez.

Makramé
Makraméra alkalmas fonal, fagyöngyök. Fonal lehet a szép, vékony kenderzsineg is. Néha egész jókat lehet kapni. Vehetünk 1-2 gombolyag makraméfonalat is, ha találunk. Gyöngyből is elegendő egy maréknyi. Arra viszont figyeljünk, hogy olyan nagy legyen a gyöngyben a luk, amin átfér legalább egy szál abból, amit vettünk. Leírás, kiadvány az első lépésekhez.


A leírás, kiadvány szerepét átveheti a netről mentett segítség. Jobb, ha pár oldalnyi leírást, segítséget kinyomtatva adunk oda, annak is, akinek van lehetősége internetezni. A végére odatehetünk egy kis linkgyűjteményt is a továbblépéshez.
 
Az előnyomott hímzés esetén, ha tudunk hímezni, egy kis részt el is készíthetünk, hogy lássa a megajándékozott, hogyan fog kinézni készen. Ez a kis rész 1-2 virág és levél csak, nem a munka fele!
 
 Ezeket a kincseket szépen becsomagoljuk, hozzá a megvett könyvet, kiadványt, vagy leírást kinyomtatva.
Lehet az is az ajándék része, hogy segítünk a kezdő lépések megtételében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése