2010. december 20., hétfő

Elkezdődött a karácsonyi hajrá

Az utolsó napok karácsony előtt eléggé mozgalmasak.
Ha nem is csinálunk nagy felhajtást, akkor is gondoskodni kell 3 napi élelemről, mert a boltok zárva lesznek. Meg kell hagyni, azokon a helyeken, ahol vasárnap is nyitva vannak a boltok, hozzá is szoktunk a vasárnapi vásárláshoz.
Tehát az egyik legfontosabb feladat az ennivaló beszerzése, nehogy éhen haljunk azon a 3 napon.

A karácsonyfa megvásárlára utolsó pillanatban játék régebben népszerűbb volt, amikor még az árusok az utolsó órákban meg akartak szabadulni készleteiktől, és jóval olcsóbban adták a fákat. Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy utolsó napon nemigen van engedmény, tartják az árat, inkább kidobják, elenyészik, minthogy féláron eladják.
Persze, lehet, ez csak a mi környékünkön van így, de nem jó szokás.:-)
Amúgy is elhatároztam, nem jön élő fa, megvallom, nem a környezet tudatosságom miatt, hanem azért, mert az utolsó két fa eléggé silány volt. Hullott a levele már az első nap, ahogy bekerült a szobába. Azon felül nagyon szúrós és füstszagú volt, semmi igazi fenyőillat.

Aki még karácsonyfavásárlás előtt van, alaposan nézze meg, mit vesz. Ellenőrizni kell a karácsonyfa állványát, vagyis talpát is, rendben van-e, egyáltalán megtaláljuk-e.

A díszeket sem árt előszedni, és ellenőrizni. Tudom, sok helyen az a divat, hogy minden évben teljesen más díszítés, más színek, semmi sem olyan, mint előző évben. Én ezt már elképzeltem, és többször megpróbáltam megvalósítani a tematikus díszítést, de a végén nagyon sajnáltam azokat a díszeket, amelyeket nem tettem fel. Hozzáteszem, sok díszünk még az én gyermekkoromból való. Ezek a díszek számomra nem egyszerű díszek, amiket ki lehet hajítani januárban, hanem emlékek. A régi karácsonyok emlékei, amikor szüleimmel együtt néztük a szépen feldíszített fát, és együtt karácsonyoztunk.
A régi díszek még üvegből vannak, némelyik már elvesztette csillogását, eltört, így lassan azért kopnak. Az újak biszont úgy veszem észre már műanyagból vannak, és eléggé vicces, amikor pattog a karácsonyfadísz a szőnyegen.
Szerintem a karácsonyfa úgy szép, ha olyan, mint a karácsonyfa. Ismerjük ezt a mondást, ugye, hogy úgy néz ki, mint a karácsonyfa, vagyis mindent magára aggat. Biztos trendi és divatos a 12 db hatalmas gömbbel és egy boaspirállal feldíszített fa, nekem akkor tetszik, ha tele van díszekkel.

Ha nem akarunk venni újabb díszeket, de jó lenne frissíteni, akkor csinálhatunk egyszerűen színes papírból díszeket. Ahol kisgyerek van, ott lehet külön program a papírfüzér, a szív, hópehely és egyéb elkészítése.
 Emlékszem, én is milyen büszke voltam, hogy az én általam készített szív, és füzér felkerülhetett a fára.

Szaloncukorból idén a zselés ismét nagyon divatos. Persze, mert legalább tudjuk, milyen belül. Mármint, hogy puha, zselés:-) Nem csodálom, hogy veszik, mint a cukrot, hiszen egy 400 grammos lila csomagolású szaloncukorért képesek elkérni 1600 Ft-ot is. Aki már díszített fát, tudja, 400 gramm, de még egy kiló se látszik meg a fán.
A csokoládéfüggelékeket említeni se merem, mert évek óta nincs róla tapasztalatom, de elárulom, régen azt se tudtuk, mi az a bevonómassza vagy mi, amiből ma készülnek. Akkor csokiból volt, és ehető volt.:-)

Tehát karácsonyfa és környéke ellenőrizve, kajabeszerzés kipipálva, legalábbis megtervezve.
Akkor még jöhet a takarítás, rendrakás. Ekkor követhetjük el a legnagyobb hibákat. Úgy elrakjuk az ajándékok egy részét, hogy csak májusban kerülnek elő, mert el is feledkezünk róla. Persze ez nem a toronyóra lánccal méretű ajándék, hanem a "vegyünk több kis apróságot, ami kedves, jópofa, ötletes".

A karácsonyi menühöz több helyen találunk okos és hasznos ötleteket. Azért néhány dolgot tartsunk észben. Az életünkben először készített különlegességet nem biztos, hogy most kell kipróbálni. Ha mégis a különleges, sosem készítettnél maradunk, nem válik kárunkra a próbafőzés.:-) Igaz, ezzel már elkéstünk, mert kétszer ugyanazt a különlegességet egy héten belül feltálalni nem annyira jó ötlet.

Murphy kisasszony törvénykönyvében olvastam egy bölcs tanácsot. Többet is olvastam, csak most ezt az egyet osztom  meg. Tehát: a receptekben szereplő legdrágább, különleges összetevő, ami a boltokban nem kapható, nyugodtan elhagyható, senki sem fogja hiányolni.
Ez megnyugtató lehet, ha egy fűszer éppen kifogyott, vagy éppenséggel sohasem volt a konyhánkban.

Az okos újságok szerint, így karácsony előtt készítsünk sok aprósüteményt, hogy már jól besütizve várjuk a karácsonyt. Hát, már erről is lekéstünk, ha most kezdenénk. Nem baj, legalább nem hízunk annyit.

A karácsony előtti edzésről már gondoskodott  a természet, hó formájában, Van, aki síelni, szánkózni ment, másoknak a hósöprés jutott.

Az ajándékok kérdése

Mindenkinek beszereztük, elkészítettük az ajándékot, akinek szándékoztunk?
Gondoskodtunk a csomagolásáról is?
Szeretek vásárolni, ezért időnként veszek olyan dolgokat, amik megtetszenek, jó áron adják, igaz nem kellenek. Itt kisebb dolgokra kell gondolni, olyasmire, ami ajándék is lehet. Nem túl személyes dolgok, olyan valamik, amiket ismerősnek, rokonnak is adhatok.
Miért jó ez? Azon felül, hogy időnként jó vásárolni, azért, mert így van néhány ajándéktárgyam talonban, amit előkotorhatok, ha hirtelen kell. Elfeledkezhetünk valakiről, akinek kellene ajándékot adni, vagy meglátogat olyan valaki, akire nem is gondoltunk. Ilyen esetekben jó, ha van egy-két gyorsan becsomagolható és átadható apróság.

Ezért van néhány olyan dolog is eltéve, amit én készítettem. Kicsi hímzett terítő, saját készítésű ékszerek, könyvjelző, poháralátét.

Ha már a karácsonyi rohanásban nincs is idő ilyesmit készíteni, talán karácsonykor, akár tévézés közben, elkészülhet egy kézimunka. Akár a ma divatos kreatív hobby-t is használhatom annak kifejezésére, mi mindennel lehet foglalkozni. Számomra ugyanis a kézimunka a hagyományos kötés-horgolás-hímzés-t jelenti, a kreatív meg pl. a festés, dekupázs, papírhajtogatás.

Ha már végre eljutottunk a kézimunkázáshoz, kreatívkodáshoz, akkor azt se felejtsük el, nem egy olyan leányzó van, aki azért kezdett el valamilyen kézimunkát készíteni, megtanulni, mert kapott egy készletet hozzá.
Ajándékötlet lehet ifjú és kevésbé ifjú hölgyek számára egy gyöngyfűző, hímző, horgoló, kötő, üvegfestő, makramé "kezdőkészlet".
Ha járatosak vagyunk a kiválasztott kézimunkában, akkor tudjuk, nagyjából mit kell beszerezni, ha nem, akkor egy kis segítség a következő bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése