2011. január 21., péntek

PageRank

Szólok, ha valakit érdekel, PageRank osztás volt. Vagyis frissültek az értékek. Kukkoljátok meg honlapjaitokat, változott-e az értékelésük.

Ha nem tudod, mi az a PageRank, akkor olvass tovább, elmagyarázom röviden.

A Google bonyolult számításokkal rangsorolja a honlapokat. Sok paraméter figyelembe vételével alakítja ki egy oldal hasznosságáról, fontosságáról véleményét. Számít a látogatók száma, bár úgy érzem nem olyan nagyon, az is, hány helyen hivatkoznak arra a bizonyos oldalra, sőt az is számít, a hivatkozó oldalakat hogyan rangsorolta már előzőleg a Google; meg az is, hogy más oldalakra mennyien kattintanak róla.
Ennyire nem egyszerű, de talán így érthető kicsit.

A rangsor változtatása évente néhány alkalommal következik be, tehát nem kell naponta figyelni,  van-e változás.

Miért jó ez?

Az ember szeret versenyezni, meg helyezéseket elérni, biztos a honlapok is így vannak ezzel. Persze ez vicc volt.

Vannak olyanok, akik számára a PageRank az egyik legfontosabb dolog, ha egy honlapot vizsgálnak. Néznek. Olvasnak.

A gyakorlati jelentősége számunkra akkor látszik, ha például valahol szeretnék elhelyezni az oldalamra mutató linket, és mit olvasok? Aki hajlandó linkcserére, kiköti, minimum hármas PageRank értékkel rendelkező legyen az az oldal, amit elfogad a linkek közé. Miért? Mert nem akarja, hogy az ő PageRank értékét lerontsák az alacsony értékelésű helyekről jövő linkek.

Azért jó érzés, hogy nem nulla az oldalam értéke a Google PageRank szerint:-)

Ha nem látjátok, hol mutatja bármi is a PageRank értéket, és érdekel, akkor például a  Google Toolbar letöltése és telepítése után már látható lesz, egy kis négyszögben, ami balról indulva elzöldül. Az a jó, ami nagyon zöld. Nyugi, ilyen oldal kevés van, még nagy forgalmú oldalak, nagy és jónak számító cégek oldalai is sokszor a 4-es értékig jutnak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése