2011. november 26., szombat

Mit árul el a fonal cimkéje?

A kötőfonalak motringján normál esetben egy helyes kis övecske van. Egy papírszalag, amely sok információt rejt. Legalábbis ebben bízunk. Gyártója válogatja, milyen információt oszt meg velünk.

A fonal összetétele, súlya, és a méterszám rajta van, ahogy a színkód és a gyártáshoz tartozó kód. Ez utóbbit régen parti kódnak mondták, és azt jelentette, mikor, melyik műszakban készült. A lényeg az volt, ugyanolyan színt csak ugyanabban a partiban várhattunk el. Igen, elvileg azonos szín lenne az a bizonyos színkódú szín, de a fonalak sem tökéletesen ugyanolyanok, még ha az összetételük meg is egyezik. Lehet, hogy a festék nem úgy fogta be, vagy nem tudom, lényeg, hogy egy ruhadarabhoz egyszerre szerezzük be a fonalat, lehetőleg ugyanabból a zacskóból. Ez persze ma már szinte lehetetlen, mármint a zacskó egyezése, mert a boltban a fakokba behajigálják a gyönyörű fonalakat, aztán nézzük meg, hogy néznek ki, amikor megvesszük... (Elnézést azoktól a boltosoktól, akik nem így teszik. Sajnos, tapasztalat alapján írom.)

Akkor nézzük a papírt tovább.
Gyártó cég neve, és címe persze természetes, ma már a vonalkóddal együtt.
Piktogramok segítenek eligazodni abban, hogyan lehet tisztítani a fonalat (Az abból készült tárgyakat.)

Az ajánlott tűméret is rajta van, ma úgy tűnik, ugyanakkora kötő- és horgolótűt ajánlanak. Ez érdekes, mert régebben gyakran volt fél szám eltérés a kettő között.

Aztán ott van az is, hogy az ajánlott tűvel kötve egy 10X10 cm-es darab hány szem, és hány sor.
Ez a számoláshoz kell, hogy se túl nagy, se túl kicsi ne legyen a holmi.

Van még egy olyan jelzés is, hogy egy nem túl nagy méretű női pulóverhez kb. hány gramm fonal szükséges. Nem tudom, mostanában nem kötök pulóvert, de régebben 25-30 dkg fonalból kötöttük a pulcsikat, igaz, nem tunika hosszúságban. Azért úgy érzem, a 40-es mérethez 4-es tűvel középvastag fonalból a 45 dkg túlzás. Persze ezt is kiszámolhatjuk a próbakötés alapján.

Képzeljük el, Amerikában kiszámolják, hány méterből, akarom mondani yardból készül a munkadarab. Ott nem a súly a lényeg, hanem a hossz.

Na, végre elérkeztem ahhoz, ami miatt írom a bejegyzést.

Fonal jelzése

A COATS fonalon ott van a másik amerikai jelzés is, hogy ez milyen fonal.
Ezt azoknak jó tudni, akik a netről szoktak beszerezni kötés- vagy horgolásmintát, projekteket.

Itt lehet tanulmányozni a szisztémát: http://www.craftyarncouncil.com/weight.html

Még egy gondolat a fonalon levő övecskéről. Érdemes eltenni, hogy tudjuk, milyen fonalból készültek a dolgaink, és a bevált fonalat tudjuk később is keresni, vagy éppen ellenkezőleg, tudjuk, mit kerüljünk el. Nem utolsó sorban pedig a mosási tájékoztató miatt érdemes megőrizni.

1 megjegyzés:

  1. Nem ez az egyetlen termék, amiből hozzánk a lejárt, divatjamúlt, de legalábbis másodosztályú kerül... Gyakorlatilag mindenből így van ez :((( csak az nem tudja, aki sose jár külföldön :(((

    VálaszTörlés