2012. március 31., szombat

Mitől blog a blog?

Miért írok erről?

Kereséseim közben én is sokszor elcsodálkozok egy-egy oldal tartalmán. Miért hirdet májusban síutat, miért akar eladni decemberben húsvéti tojást, vagy hogy miért 3 évvel ezelőtti az utolsó friss hír.

Ezek rendes honlapok, és elvárható, hogy ne a régmúlttal foglalkozzanak.

Ezzel szemben mit jelet az, hogy blog?
A blog internetes naplót jelent. Szerencsére csak kevesen használják titkos naplójukként, inkább mások számára is érdekesnek gondolt bejegyzéseket írnak. Én is.

A blogot írjuk, amikor írjuk, mások meg olvassák, amikor olvassák. Szóval, azt akarom ezzel mondani, hogy én folyamatosan írok bejegyzéseket, amik akkor és ott időszerűek, vagy amikor éppen számomra valami miatt aktualitása van.

A blogokat többféleképpen lehet olvasni. Például úgy, hogy nekiülök, és elkezdem az elején, ami elég macerás amúgy, mert fordított időrendi sorrendben vannak a bejegyzések.

Vagy úgy, hogy valamilyen keresőszót beírok a kedvenc barátunk keresőjébe, és kiad egy halom találatot, ahol ráakadok egy blogra, amit elkezdek olvasni.

Lehet úgy is, hogy időnként megkeresek egy blogot, és nem csak az utolsó bejegyzést nézem meg, hanem tovább olvasok.

Leggyakrabban úgy olvasunk blogot, - gondolom nem csak én, - hogy valahonnan odatalálunk, és elolvasunk egy bejegyzést. Lehet, hogy vannak bejegyzés ajánlatok is az oldalon. Ha ezek közül valamelyik tetszik, elolvasom a cikket. Aztán újabbat találok.

Van olyan lehetőség is, hogy a legtöbbet olvasott bejegyzést megjeleníthetjük az oldalsávban. Ez egy automatikus megjelenítés, ha kérem ezt a modult, akkor az, hogy mi olvasható a meghatározott számú bejegyzés között, már a Blogger dolga. Itt is lehet olvasóként mazsolázni a bejegyzések között.

A címkék között is válogathatok, ha valamilyen téma érdekel, vagy az archívumban cím alapján választhatok.

Lényeg, nagyon sok lehetőségem van arra, hogy egy blogban elolvassak bejegyzéseket. Amit egy blogon sosem kérnék számon, az az, hogy télen miért van cikk a nyári forróságról, vagy nyáron miért lehet olvasni mondjuk a kesztyű kötéséről.
A blogban pont az a jó, hogy mindent elolvashatunk, amit írója akár több év alatt írt.

Amíg egy üzleti honlaptól az az elvárásom, hogy naprakész és időszerű legyen, a legfrissebb információval szolgáljon a termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban, addig egy blogtól ilyet nem várhatok el, hiszen ha csak az utolsó 1 hónap cikkei lennének olvashatók, akkor elveszne a tartalma.

A blog attól blog, hogy folyamatosan írt bejegyzéseket olvashatunk benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése