2011. április 30., szombat

Kötés vagy horgolás

Néhány hónapja egy csalafinta képet feltettem a blogba és megkérdeztem, kötés vagy horgolás van a képen. Kötésre tippeltek, akik látták a képet, pedig az horgolás volt. Mégpedig a tuniszi horgolás egyik változata. Pont úgy nézett ki, mint a kötés.

Azt hiszem, ezzel a bevezetővel főleg sikerül összezavarni mindenkit, mert éppen arról akarok morogni egy sort, hogy elképesztő képaláírásokat, és szövegeket látok kötött-horgolt ruhadarabok fotóinál.

Kezdem azzal, hogy gyakran úgy érzem, a cikkek írói azt se tudják, mi az a kötés vagy horgolás. Idén divat a csipkeminta, a kötött és horgolt ruhadarabok. Főleg a horgolás az, ami újdonság, hiszen kötni eddig is sokan kötöttek, és a boltban kapható pulóverek, egyéb ruhadarabok nagy része kötéssel készült.
Méghozzá gépi kötéssel. A kézi és gépi kötés között mondjuk az a legnagyobb különbség, hogy egy kézzel kötött pulóvert le tudunk bontani úgy, hogy nagyon hosszú szálunk lesz. A géppel kötött, és később szabott és összevarrt darabokat amikor lebontjuk, rövid szálakat kapunk.
Ez egy kis kitérő volt.
Tehát kötni lehet kézzel és géppel is.

Én, személy szerint, még nem hallottam olyanról, hogy horgológép. Tehát a horgolás az kézzel készült.

Láttam több olyan webáruházat, ahol "horgolt" kardigánt, mellényt, pulóvert árultak. Megnéztem az árakat, és a képeket, mert kíváncsi voltam. A képről már elsőre látszott, hogy nem horgolt, hanem kötött a darab, az ára meg pláne árulkodott. Kétezer forintért horgolt, térdig érő kardigánt? Annyiért tűt nem veszek a kezembe. Persze nem horgolt, hanem kötött kardigán volt.

Láttam egy kis cikket arról, hogy egy énekesnő menyecskeruhája horgolt csipke volt, és mindent látni engedett. Voltak képek is. Egy gond van, látható módon, kötött ruháról volt szó, csipkekötés, de kötött.

Olyan jó lenne, ha olyanok írnának cikkeket, akik tudják, mit beszélnek, amióta divat lett a kötés és horgolás, folyton összekeverik a kettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése