2011. július 13., szerda

Fonalvastagság és tűméret

A neten számtalan helyen találunk ingyenes horgolás vagy kötés mintákat is. A legtöbb angol nyelvű leírás, ami nem igazán könnyíti meg a helyzetünket. Főleg akkor, ha valaki, úgy mint én, a Burda kebelén nevelkedett, és a német újságokhoz szokott. Nem, mintha tudnék németül, igaz, a leírásokat meg tudom érteni. A német és más európai leírások rajzosak. A rajzok mellett jelmagyarázat. El lehet igazodni rajtuk.

Már említettem egyszer, hogy ez Amerikában nem így van. Ők simán folyószöveggel, rövidítésekkel, hosszan írják le, mit kell csinálni egy-egy sorban. Nekem ez megpróbáltatás, mert eléggé kificamodott rövidítések vannak, és ráadásul az egyráhajtásos pálca náluk double vagyis dupla. Ettől kezdve állandóan értelmezni kell a mintákat.

A másik érdekesség a fonalak címkéje. Ez sem olyan, mint amit megszoktunk. Nálunk már jó pár évtizede feltüntetik az iparban használatos méretét a fonalnak, na, ez az amit itthon sem értek, de ott van mellette piktogramon, mekkora tűvel kössük vagy horgoljuk, és az adott tűvel a kötéspróba mérete is. Sőt, a gramm mellett jobb helyeken méterben is megadják, mennyi fonalat veszünk.

Amerikában is vannak piktogramok, és egyéb magyarázatok, csak azokon nekünk nehéz eligazodni. De nem kell csüggedni, mert jól szervezett országként mindennek van "központja", így a fonalaknál is megtalálható az az oldal, ahol a fonalak szabványos súlyrendszerét megtaláljuk.

Elnézést az angolul nem tudóktól, de ezt a táblázatot nem ültettem át magyarra, mert vannak bizonyos kifejezések, amik számomra sem teljesen érthetőek, és kedves barátunk meg úgy tudja leferdíteni a szöveget, hogy még annyit sem lehet belőle megérteni, mint eredetiben.

Itt van a táblázat: http://www.craftyarncouncil.com/weight.html

Azért némi magyarázatot írok:
  • vastagság 0 - 6 között, nagyobb szám, vastagabb fonal.
  • A táblázat első sorában a fonal típusát nevezik meg.
  • Második sorban a 4 inch (kb. 10 cm)  simakötés szemszáma.
  • Harmadik sorba a minket érdeklő kötőtűméret mm-ben megadva.
  • Negyedik sorban az amerikai méretezésű tűméret.
  • Ötödik sorban a 4 inch (kb. 10 cm) rövidpálcás horgolás szemszáma.
  • Hatodik sorban a megfelelő horgolótűméret metrikusan. (ez kell nekünk)
  • Hetedik sorban az amerikai méretezésű tűméret.

A legvékonyabb fonalat (cérnát) a csipkehorgolótűvel kell készíteni. Ezek azok, amik nagyon vékonyak, és gyakran két részből vannak, a nyele egyben a tű kupakja is.

A táblázatban szereplő szemszámok csak tájékoztató jellegűek, hiszen mindenki másképp köt illetve horgol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése