2011. október 22., szombat

Sapkaméret gondok

Aki már készített sapkát, szembesült azzal a problémával, hogy a sapka
  • jó lesz,
  • kicsi lesz,
  • nagy lesz.
A fenti 3 eset egyike fog bekövetkezni. De melyik? Ez bizony nem mindegy.

A probléma akkor a legnagyobb, ha próbára nincsen lehetőség.

Hány sorban szaporítsak, mekkora legyen a sapka felső része?

Vannak olyan leírások, melyek azt mondják, minden méretre jó sapkát készítünk vele. Mondjuk minden felnőtt méretre. Lehet, hogy lesz olyan, akinek a fején lazán áll a sapka, másnak pont jó, míg lesznek olyanok, akiknek az segít, hogy a sapka nyúlik.

Ha már láttunk olyan sapkát, ami azért ment fel valakinek a fejére, mert az anyag ki tudott nyúlni, akkor tudjuk, ez nem ideális. Egészen másként néz ki az a sapka, ami jó a fejünkre, mint az, amit még fel tudtunk nyúzni.

Bébi vagy gyermek méretekben még nehezebb a dolgunk, ha látatlanba készül a sapka. Vannak persze olyan tanácsok is, ahol megadják, a 3-6, 6-9, stb hónapos, illetve éves gyerekeknek átlagosan mekkora fejmérete van. Mondjuk még ebből se könnyű megállapítani azt, mekkora körrel kezdjünk, és milyen hosszú sapkát készítsünk, de ez nem megoldhatatlan probléma.

Az igazi probléma az, hogy a gyerekek különbözőek, és ezért a fejük sem egyformán nagy vagy kicsi. Lehet 3 hónaposan a gyerek 3 kiló és 6 kiló is. Az egyiknek jó lesz a sapka, amit elgondoltunk, másiknak nem. Esetleg egyiknek sem:-)

Talán az segít, ha tudjuk, mekkora buksira készítünk sapkát. A sapka nagyon hamar elkészül, ezért nem fogja időközben kinőni!:-)

Inkább legyen az a sapka picit nagyobb, legalább tél végéig jó lesz.

Azt a kérdést még nem is említettem, hogy nem mindegy milyen fonalból, mekkora tűvel dolgozunk. Mindenkinek megvan a kedvenc tűje, kedvenc fonala, mivel már kitapasztalta a hány sor, hány szem, mennyi szaporítás után lesz jó a sapka probléma megoldását.

Sajnos nem mindig ugyanabból a fonalból kell sapkát készíteni, ezért a tű sem lesz ugyanaz minden esetben.

Azt az apróságot se felejtsük el, hogy mindenki másként köt-horgol. Van, aki szorosan, de nagyon szorosan, más lazábban, de még elég szorosan, és van, aki teljesen lazán. Ki lehet próbálni, ugyanazzal a fonallal és tűvel, nagyon szorosan, lazábban, vagy teljesen lazán horgolva hány centi lesz egy 10 pálcás, 5 soros próbadarab. Meglepő eredmény lesz!

Úgy gondolom, nincsen olyan leírás, minta, ami garantálja, hogy a sapka minden esetben jó lesz egy meghatározott korú gyereknek, illetve egy meghatározott fejmérettel rendelkező felnőttnek.

Ettől függetlenül várom a visszajelzéseket az ügyben. Talált már valaki univerzális leírást, ami biztosan jó méretű sapkát ír le? Kommentben várjuk a választ.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése