2011. november 24., csütörtök

Kötés? Horgolás?

Nem bírom ki, hogy ne írjak erről. Tudom, hogy aki ezt a blogot olvassa, nem tehet a dologról, de hátha olyan is elolvassa, akinek szánom!

A net tele van mindenféle leírással. Is.
Mostanában ontják a kötés és horgolás témában is a cikkeket. A leírásokat is.

Ma már sokadszor találkoztam olyan leírással, ahol az írónak fogalma sem volt róla, miről ír. Nem a leírás készítőjének, hanem annak, aki ama bizonyos oldalon közzétette a cikket.

Egy gyereksapka volt, címében horgolt. Ha a képre ránézünk, máris kiderül, kötött sapka.
Jó-jó, én is elkövettem már olyat, hogy egy tuniszi horgolásról megkérdeztem kötve van-e vagy horgolva, de amiről beszélek, az egy leírás volt. Benne azzal, hogy hány szemet szedünk fel a tűre, hány sima és fordított a passzé. Azért itt már illene tudni mindenkinek, hogy ha sima és fordított szemeket, meg kötőtűket emlegetnek, akkor az nem horgolás.

Divatról szóló cikkekben is folyton művésznék lukacsos, sokat sejtető horgolt ruháiról írnak, aztán megnézzük a képet, és látszik, hogy kötve van.
Kedvelt eladós oldalakon is nyomulnak a kereskedők a horgolt sapkákkal, sálakkal, amikről már messziről látni, hogy patentkötéssel készült, sőt gépi kötésű darabok.

Igaz, létezik horgológép, de nem ruhadarabokat készítenek vele. Tehát, ami horgolt, azt kézzel készítették, de ami kötött, az lehet kézi munka is, de inkább gépi kötés.

A géppel kötött ruhadarabokat szabják, nagyon ritka, hogy olyan kis darabokból készülnek, amiket csak összevarrnak. Géppel kötött holmikat lebontva, soronként lesz 1-1 szép szálunk.

Kézi kötés, horgolás esetén az egész sapka, sál egy darab. Ha pulcsiról van szó, akkor a eleje, háta, ujja, és a többi része 1-1 darabból van. (Amiből 2 van, abból mind a kettő.)

Ha egy görbe végű tűvel látunk valakit döfködni egy kis darab valamibe, és még ráadásul fura mozdulatokkal csavargatja a kezét, és a másik kezén fonal van, amit néha egy gombolyagról lerángat, akkor ez a személy horgol. Nem köt. Lehet, hogy köt, de ismeretséget.

Ha olyat látunk, hogy valaki mindkét kezében valami tűfélével ütemesen hadonászik, egyik kezén meg még fonalat is tart, az az ember köt.

Aki pedig kedvet érez ahhoz, hogy szintén így tudjon hadonászni, az írjon, mert kötés és horgolás órákkal jól el vagyok látva, tudok adni belőlük!:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése