2011. november 28., hétfő

A sapkák másik formája - beret

Eddig eléggé hasonló sapkákat mutattam, de azóta megtaláltam két régi "svájci sapkát". Ezeket még nagyon régen kötöttem. Egészen elcsodálkoztam rajtuk:-)

A svájci sapka fazonja hasonlít a beretre. Tulajdonképpen ugyanaz:-) Gyermekkoromban szó sem volt semmiféle barett vagy beretről. Ismertük a svájci sapkát, és hallottunk a baszk sapkáról. Még a nyolcvanas években is baszk sapkaként emlegették. Lényeg, hogy félrecsapott sapkáról van szó.

A kialakulásáról, történetéről nem írok, a wikipédián hosszú cikk olvasható a beretről: http://en.wikipedia.org/wiki/Beret

Az angolt tessék megnézni, akár fordítóval, mert ha a bal oldalon kiválasztjuk a magyar nyelvet, akkor erős meglepetés éri az embert. Rákattintunk, mert magyarul akarjuk olvasni, http://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jcisapka  és itt van a svájci sapka.

Auguste Rodin baszk sapkában a Wikipedian

Mindenesetre leírják, honnan került hozzánk, és hogyan alakult át, meg hol gyártották.

Eddig a tudomány. Horgoltam néhány beret-et. Mert egynél nem lehet megállni. Elkészül az első, valamilyen fonalból, valamilyen tűvel. Jó. De milyen lenne abból a másik fonalból? És mi  van, ha vékonyabb tűvel készül? Hogy nézne ki ebből a másik fonalból? Szóval így lesz az embernek pár napon belül 3 beretje.

Horgolt beret


Szórakoztató elkészíteni, ez jó benne.
Jelzem, a két hónapja elkezdett beret még nem haladt azóta sem. Abban a leírásban az nem tetszik, hogy a pántot külön kell meghorgolni, és rávarrni a tányér részre. Lehet, átalakul a befejezése ilyen egyben horgolt variációra. Akkor legalább elmondhatom, saját tervezés.:-)

Horgolt beret kicsit más nézetből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése